puijonkisat.com

Rukan hyppyrimäet – tornista tähtiin

Kuusamon kansallismaisemissa sijaitseva Ruka-tunturi on vetänyt vaeltajia, hiihtäjiä ja laskettelijoita puoleensa jo pidemmän aikaa. Mäkihyppääjät sen sijaan suuntasivat suksiensa kärjet tähän hiihtokeskukseen vuonna 1964, kun hiihtostadionin vieressä sijaitseva suurmäki avattiin. Mäkeä kulutettiin ahkerasti kolme vuosikymmentä, ja vuonna 1996 hyppyri tarvitsi peruskorjausta ja ilmeen uudistamista. Toki pientä pintaremonttia oli tehty jo vuonna 1986. 90-luvulla mäen valaistusta parannettiin ja kesäharjoittelua varten latu-ura posliinitettiin.

Koko rakennusprojektissa onnistuttiin erinomaisesti, sillä Ruka piti hallussaan maailman korkeimman suurmäen titteliä aina vuoteen 2003 asti. Voiton vei Saksan Mühlenkopfschanze, mutta kotimaassa Ruka on edelleen ykkönen. Sittemmin mäkeä on paranneltu vuonna 2016 lisäämällä vauhtimäkeen Double-Track -latu-ura ja samalla sen tuulisuojausta parannettiin. Tänä päivänä Ruka on paitsi suomalaisten suosikki ja ylpeyden aihe, myös suurin muovitettu hyppyrimäki maailmassa.

Rukan hyppyrimäissä käytiin ensimmäiset maailmanluokan mittelöt kaudella 1996 – 1997. Sittemmin vuodesta 2002 lähtien Ruka on ollut maailmancupin osakilpailujen vakiokohde. Tavallisesti marraskuussa käydyt osakilpailut kokoavat yhteen mäkihyppytaivaan kirkkaimpia tähtiä, ja tällä kaudella Ruka Nordic -kilpailuissa nähdään hiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn konkarit ja nuoret lupaukset. Rukan hyppyrimäet koostuvat viidestä rinteestä: Rukatunturi (K-pisteenä 120 metriä ja HS-piste on 142 metrissä), keskimäki (K64, HS70), joka on noin 250 metriä suurmäen pohjoispuolella, sekä K22, K12 ja K5, jotka yhdessä muodostavat niin kutsutut Meijerin hyppyrimäet.

Ruka avaa yhdistetyn maailmancupin 24. ja 25. marraskuuta, ja mäkihyppykisat käydään nimenomaan Rukatunturin päämäessä. Tapahtumassa tullaan näkemään 10 kilpailua, 30 maata ja 400 kilpailijaa. Paikan päällä tunnelmaa pitävät yllä 25 000 katsojaa, mutta FIS Ruka Nordicia voi seurata myös televisiosta.

Kuusamo kutsuu

Ruka on todistetusti erinomainen kisaisäntä, ja Kuusamo tekee asian eteen jatkuvasti työtä. Rukaa on silloin tällöin moitittu infrastruktuurista, mutta koska kaupunki haluaa pitää Rukan mukana maailmancupin ja muidenkin arvokilpailujen kisaohjelmassa, Kuusamo on sijoittamassa Rukan suurmäkeen liki miljoona euroa. Budjetti kulutetaan ennen kaikkea Rukan tuuliolosuhteiden parantamiseen; tuulisuojia tullaan lisäämään reilusti, ja lisäksi ylämäen jäälatu tullaan uudistamaan. Erityisesti syksyisin Ruka on kärsinyt lämpimästä ilmasta ja kosteudesta, mikä on puolestaan johtanut joidenkin kisojen peruuntumiseen.

Investoinneilla ja kisaorganisaation vahvistamisella Ruka ja Kuusamo halutaan pitää maailmankartalla. Matkailualan ammattilaiset tekevät omalta osaltaan kaikkensa, että niin kilpailuihin osallistujat kuin kisojen seuraavat katsojatkin nauttivat Kuusamon vieraanvaraisuudesta ja palveluista. Ravintolat, yökerhot, kokoustilat ja Kuusamon Tropiikki tarjoavat jokaiselle mäkihypyn ystävälle jotakin tornin sisällä tai ulkona.

Mäkiennätyksiä

Rukan hyppyrimäissä on vuosien saatossa rikottu mitä moninaisempia ennätyksiä – virallisesti ja myös epävirallisesti. Huimaan 147,5 metriin ylsi itävaltalainen Stefan Kraft vuoden 2017 maailmancupissa. Epävirallisten lähteiden mukaan 150,5 metriä rikkoontui jo aiemmin, vuonna 2010 maailmancupin harjoituksissa. Monojen jatkeena oli tässä tapauksessa suomalainen Ville Larinto. Tästäkin on pistetty paremmaksi, ja 152,0 metriä on mäjähtänyt rikki Adam Małyszin ja Sigurd Pettersenin toimesta. Tosin nytkin kyseessä olivat harjoitushypyt, joten virallista ennätystä ei ole rikottu. Naisia ei mäkihyppytornissa juuri nähdä, mutta naisten mäkiennätystä pitää Rukalla hallussaan Tiina Lehtola 110 metrillä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä vuoden 2018 maailmancupin osakilpailut tuovat tullessaan. Maailman pisin hyppy on niin ikään Stefan Kraftin hallussa kunnioitettavalla 253,5 metrillä, joka irtosi Norjassa Vikersundin mäestä vuonna 2017.

Aloita mäkihyppyharrastus Rukalla

Kuusamon nuoria mäkikotkia kouluttaa Kuusamon Erä-Veikot. Vaikka lajia harrastetaan pääsääntöisesti talvisin, on harjoittelu Rukalla mahdollista kesälläkin. Mäkikoulussa harjoitellaan joko lumella tai muovilla. Ilmoittautumiset alkavat jo syksyllä, ja hyppyasentoa harjoitellaan ensin liikuntakeskuksen tiloissa. Ennen Meijerin mäkeen siirtymistä on ylämäen laskuasento ja ponnistaminen oltava hallussa. Sisätreeneissä tehdään erilaisia nopeutta, voimaa ja notkeutta kehittäviä harjoituksia. Taaperoita ei mäkeen päästetä, vaan harrastus voidaan aloittaa alakouluiässä. Varsinaista yläikärajaa ei ole, mutta mäkihypyn fyysisyys asettaa lajin harrastamiseen omat rajansa osallistujien iän ja painon suhteen.

Tyttöjä ja naisia yritetään houkutella mäkihypyn pariin, mutta vielä toistaiseksi poikien ja miesten osallistujamäärät ovat olleet suuremmat. Naisten mäkihypyssä on kisattu olympialaisissa vasta vuonna 2014, ja naisten SM-kisoja on järjestetty kolmesti. Suuntaa näyttää Julia Kykkänen, joka osallistui ensimmäisenä suomalaisnaisena nuorten MM-kilpailuihin Zakopanessa.

Muuta tekemistä Rukalla

Rukan rinteet eivät palvele ainoastaan kovaksi keitettyjä mäkihyppääjiä, vaan Rukalla voi harrastaa hiihtoa, lumilautailua, laskettelua ja jopa koiravaljakkoajelua. Lapset viihtyvät Rosa & Rudolf Family Parkissa, josta löytyvät snow tubing -mäki sekä laajennettu leikkikenttä. Hurjapäisemmille laskijoille sopivat Rukan metsälaskualueet, jossa kaatuneilta puilta, kannoilta ja kiviltä ei voi reitillä täysin välttyä. Hyvät refleksit ovat siis paitsi mäkihypyssä, myös metsälaskussa tarpeen!

Lumipuistopeleissä voi laskea pulkalla mäkeä tai ryhtyä lumisotasille. Rukalla voi myös pelata uutta mobiilipeliä, Lapland Gamesia. Pelaamiseen tarvitaan älypuhelin ja hissilippu. Talvisten seikkailujen ohella sauna, erilaiset hemmotteluhoidot, joogakurssit ja hieronnat pitävät mielen ja kehon virkeänä. Kesälläkään Ruka ei jää laakereilleen lepäämään, vaan viikko-ohjelmasta löytyy vaellusta, melontaa, koskenlaskua, maastopyöräilyä ja kalastusta. Pidit siis mäkihypystä tai et, toivottavat Rukan hyppyrimäet sinut lämpimästi tervetulleeksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *